Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

Санітарно-гігієнічне та протиепідемічне забезпечення проведення весняно - польових робіт та робіт по збиранню врожаю Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з певним ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень,

Дата: 25.04.2023 11:21
Кількість переглядів: 101

Санітарно-гігієнічне та протиепідемічне забезпечення проведення весняно - польових робіт та робіт по збиранню врожаю

Фото без опису

Проведення весняно-польових робіт та збирання врожаю завжди пов’язано з певним ризиком можливого виникнення епідемічних ускладнень, харчових отруєнь та отруєнь хімічної етіології серед працюючих на сільськогосподарських угіддях.

З метою недопущення подібних ускладнень необхідно, в першу чергу звернути увагу на організацію та забезпечення працюючих доброякісною питною водою і продуктами харчування. Крім цього, необхідно вивчити умови праці і відпочинку, в т.ч. включити заходи, що забезпечать: організацію доставки продуктів харчування на поля, створення елементарних умов для дотримання особистої гігієни, своєчасний підвіз питної води гарантованої якості, відновлення роботи душових і лазень. Крім того, необхідно неухильно дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог щодо транспортування і застосування пестицидів та агрохімікатів.

Особи, які підлягають проходженню періодичного медичного огляду повинні обов’язково його пройти до початку робіт, працюючі з пестицидами повинні мати допуск до проведення робіт та мати індивідуальні засоби захисту.

Завчасно, перед початком проведення масових польових робіт, керівникам сільсько-господарських підприємств необхідно забезпечити належний санітарно-технічний стан їдалень та пунктів харчування працівників.

Необхідно провести лабораторний контроль якості питної води із джерела водопостачання. Транспорт та ємності для підвезення води на поля повинні використовуватись лише з цією метою. Ємності повинні бути лише із матеріалу, який дозволений МОЗ України для контакту з питною водою або харчовими продуктами, обов’язково своєчасно митися та знезаражуватись. Ємності повинні герметично закриватись, розбір води проводитись лише через крани. В полі ємності з питною водою зберігаються в тіні. Кожен трактор або комбайн повинен мати бачок з питною водою.

До приготування їжі та її підвозу на поля повинні залучатись люди з відповідною підготовкою, які пройшли медичний огляд та здали залік санітарного мінімуму. Продовольча сировина та харчові продукти закуповуються лише при наявності документації, що засвідчує їх якість та безпеку. Дана документація (копії) повинна зберігатись в місцях приготування їжі. Харчоблоки повинні утримуватись відповідно до вимог санітарних норм і правил, обов’язково мати холодильне обладнання, достатню кількість кухонного та столового інвентарю. Обов’язкова наявність умов для миття та знезараження інвентарю та посуду, а для цього повинна бути проточна холодна і гаряча вода. Доставка готових страв та продовольчої сировини проводиться лише спеціально виділеним транспортом.

Продукти харчування доставляються в термосах, термін зберігання з моменту приготування до реалізації не повинен бути більше 2-х годин.

Забороняється реалізація холодцю, заливних, макаронів по-флотськи, млинців з м’ясним фаршем, кров’яних та ліверних ковбас та інших продуктів, що швидко псуються.

Пам’ятайте!

Лише суворе дотримання вимог санітарних норм і правил збереже Ваше здоров’я та здоров’я Ваших рідних.

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора