Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

ПЕРВОЦВІТ-2023: МЕШКАНЦЯМ ЖИТОМИРЩИНИ НАГАДУЮТЬ, — ЗА ЗНИЩЕННЯ, АБО НЕЗАКОННЕ ВИЛУЧЕННЯ РАННЬОКВІТУЧИХ РОСЛИН З ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА, — ЗАГРОЖУЮТЬ ШТРАФИ

Дата: 01.03.2023 10:23
Кількість переглядів: 105

Фото без описуЦвітіння – відповідальна пора в житті рослин і час великої уваги до них людей. Різноманітність форм, багатство фарб та ароматів зробили квіти важливим атрибутом людського буття, а разом із тим — джерелом смертельної безпеки для них. Це особливо стосується ранньоквітучих рослин, або, як їх ще називають – первоцвітів. Багато їх віднесено до числа рідкісних рослин, збір яких законодавчо обмежений, особливо якщо він ведеться з метою прибутку.

Прикро стає, коли ці рідкісні рослини використовують як засіб для заробітку, хоча зривати та продавати ці рослини заборонено законом. Ці квіти занесені до Червоної книги України. Принагідно варто нагадати: за знищення або незаконне вилучення первоцвітів із природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, що іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.Фото без опису

Збирання первоцвітів порушує природній процес розмноження цих унікальних квітів — рослини не мають можливості дати насіння. До того ж, пошкоджуються й сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки, рослини нівечаться повністю.

На виконання вимог ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», «Про природно-заповідний фонд України» з метою збереження ранньовесняної флори, не допущення знищення або викопування цибулин в період цвітіння таких Червонокнижних видів, як підсніжник білосніжний, нарцис вузьколистий, білоцвіт весняний, білоцвіт літній, сон-трава біла на Житомирщині стартувала щорічна операція «Первоцвіт – 2023».

В рамках операції забезпечено контроль щодо недопущення торгівлі зазначеними ранньовесняними рослинами.

Звертаємо увагу, що за порушення умов зростання рослин, занесених до Червоної книги України, незаконне вилучення з природного середовища, а також порушення умов утримання рослин у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених умовах, що призвело до їх загибелі, тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого (стаття 90 з Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Пам’ятаємо, що кожний, хто зриває та купує первоцвіти, своїми діями стимулює їх знищення та несе відповідальність перед законом.

Бережімо природу навколо нас!Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора