Обережно, гриби!
Останніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів.
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду. Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх...
Застерігаємо!
-
Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;
-
Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
-
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
-
Для збору грибів не можна використовувати тару не проникну повітря, наприклад, поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща ємкість для грибів - плетена корзина;
-
Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
-
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
-
Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;
-
Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, і у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;
-
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;
-
Не куштуйте сирі гриби на смак;
-
При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
-
Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;
-
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
-
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;
-
Страви з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні страви можна залишати тільки в холодильнику в посуді, що добре закривається;
-
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
-
«Усі гриби мають приємний смак”;
-
«Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні приємний»;
-
«Усі гриби в молодому віці їстівні»;
-
«Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів»;
-
«Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета – чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»;
-
«Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні»;
-
«Отрута з грибів видаляється після кипятіння протягом кількох годин»;
-
«Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах»;
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
-
Викличте “Швидку медичну допомогу”;
-
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
-
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану;
-
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Запам’ятайте:
-
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.
Бережіть себе та своє здоров’я!!!

