фото із зображенням лісу і грибаОстанніми роками реєструється значна кількість нещасних випадків, пов’язаних із вживанням грибів. 

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро,  що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.  Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх... 

Застерігаємо!

  • Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні;

  • Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися; 

  • Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

  • Для збору грибів не можна використовувати тару не проникну повітря, наприклад,  поліетиленові пакети, сумки і т.д. Краща ємкість для грибів - плетена корзина;

  • Не збирайте невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої  є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;

  • Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.

  • Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;

  • Не збирайте “шампіньйони” та “печериці”, і у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба  білого кольору;

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності;

  • Не куштуйте сирі гриби на смак;

  • При обробці кип’ятіть гриби  7-10 хвилин у водіпісля чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим  позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку;

  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей,  літніх людей  та вагітних жінок;

  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння;  

  •  Страви  з грибів не можна зберігати в теплому місці. Залишати «на завтра» грибні  страви  можна залишати тільки в холодильнику в посуді, що добре закривається;

  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  1. «Усі гриби мають приємний смак”;

  2. «Отруйні гриби  мають неприємний запах, а їстівні приємний»; 

  3. «Усі гриби в молодому віці їстівні»;

  4. «Личинки комах, черв’яки й равлики не чіпають отруйних грибів»;

  5. «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета – чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби»;

  6. «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні»;

  7. «Отрута з грибів видаляється після кипятіння протягом кількох годин»;

  8. «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах»;

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. 

Перша допомога при отруєнні грибами:

  1. Викличте “Швидку медичну допомогу”;

  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлуноквипийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли  промивні води стануть чистими;

  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки  для полегшення його стану;

  4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Запам’ятайте:

  •    Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя.

                           Бережіть себе та своє здоровя!!!