Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

СТИХІЙНА ТОРГІВЛЯ - РИЗИК ПОШИРЕННЯ ЗБУДНИКА АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ

Дата: 19.11.2024 14:52
Кількість переглядів: 39

 

Епізоотична ситуація з захворюванням на Африканську чуму свиней (АЧС) в Україні залишається напруженою. З початку поточного року (станом на 23.10.2024) в Україні зареєстровано 75 випадків АЧС (44 - домашні, 12 – дикі, 19 – інф. об’єкт), в тому числі 3 випадки на території Вінницької області: Могилів-Подільський район, в господарстві ТОВ "Великокісницьке", пустир за межами Липовецької МТГ, та в приватному секторі Вінницького району, м. Іллінці.

З огляду на несприятливу епізоотичну ситуацію щодо захворювання свинопоголів’я на африканську чуму свиней (АЧС) в Вінницькій області зокрема, Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області  наголошує: тваринницька продукція, придбана в місцях несанкціонованої торгівлі, тобто така, що не пройшла відповідної ветеринарно-санітарної експертизи, є великим ризиком для занесення збудника АЧС до осель та господарств.

Масштаби і темпи географічного поширення та залучення до епізоотичного процесу поголів'я свиней різних порід,категорій та господарств різних форм власності(господарства населення, свиноферми різного типу, розміру та рівня біобезпеки), а також і популяцій європейського дикого кабана зробили АЧС однією з найбільших проблем для свинарства європейського регіону, в т.ч. і України, де на відміну від інших Європейських країн більшість випадків захворювання АЧС фіксується в свиногосподарствах.

Основні причини поширення вірусу АЧС та захворювання свинопоголів’я – це безконтрольне переміщення тварин та недотримання власниками заходів біобезпеки при утриманні свиней.

Непоодинокі причини спалаху АЧС – це годування свиней залишками їжі зі столу.

Якщо цього не можна уникнути, їжу необхідно прокип’ятити впродовж 20 хвилин перед тим, як згодовувати свиням. Звертаємо увагу, що корми для свиней також треба проварювати.

На жаль, при появі симптомів захворювання в свиней, не всі господарства повідомляють ветеринарних спеціалістів, отож існує ризик того, що недобросовісні власники тварин спробують реалізувати потенційно інфіковану сировину на стихійних ринках або через інтернет-мережі.

Споживання такої продукції може призвести до зараження різними інфекційними хворобами, що передаються від тварин до людей через продукти тваринного походження. Також можлива передача хвороб тваринам, що утримуються громадянами на території особистих приватних домоволодінь.

Пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них живе впродовж тривалого часу.

Довідково. Африканська чума свиней - інфекційне вірусне захворювання свійських і диких свиней.

  • Африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині.

  • Смертність свиней може сягати 100%.

  • Вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає, тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.

  • В разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км під загрозою знищення.

  • Ознаки захворювання проявляються у свиней через 10-12 діб після зараження.

  • Вірус хвороби може зберігатися у трупах свиней до 2,5 місяців, у замороженому м’ясі (-20°C) - до 3 років, у копченій ковбасі та м’ясопродуктах - до 6 місяців, у солонині (сало) - до року; у гної та ґрунті - до 3 місяців.

Відповідно до ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено відповідальність за торгівлю з рук в невстановлених місцях.

Також особи, що порушили ветеринарні правил, які спричинили поширення епізоотії або інші тяжкі наслідки, несуть відповідальність згідно статті 251 Кримінального кодексу України.

Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування!

 

 

Фальсифікат молочних продуктів

 

Явище фальсифікату у молочній галузі в Україні з’явилося ще у дев’яностих роках минулого століття, коли деякі виробники при виготовлення продукції почали замінювати молочні жири на рослинні – це здешевлює кінцеву продукцію.

Найбільше фальсифікату можна виявити у маслі та кисломолочному сирі. Як зазначають експерти, ці продукти можна виготовляти безпечними для здоров’я. Але часто виробники фальсифікату використовують рослинні жири, які містять високу кількість транс-ізомерів – трансжирів, вкрай небезпечних для здоров’я.

Найвагомішою причиною появи тіньового ринку та фальсифікату є низька платоспроможність населення, через що люди готові нехтувати питаннями якості та походження молочної продукції, не говорячи вже про сплату податків.

На сьогодні фальсифікат торкнувся фактично всіх видів молочної продукції. Насамперед, йдеться про жировмісні продукти: масло, сметану, сири, згущене молоко.

Не купуйте молоко та молокопродукти на стихійних ринках.

Завжди уважно читайте склад продукції.

Низька ціна - завжди привід засумніватися у справжності продукту.

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора