Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

Обережно, небезпечні кліщі

Дата: 08.05.2024 10:58
Кількість переглядів: 25

 

       Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) — інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі. Найвищий період активності яких фіксують із травня до листопада.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Стадії хвороби Лайма:

- рання локалізована стадія виникає через 1–30 днів (у середньому — через 7) після укусу кліща. Найчастіше у паховій чи підколінній ділянці виникає так звана ізольована мігруюча еритема. У третині випадків вона не розвивається, що значно ускладнює вчасні діагностику та лікування. На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. Згодом зона гіперемії розширюється, а центр — блідне. У деяких випадках еритема, що зазвичай безболісна і не свербить, може бути суцільним червоним тлом. Без лікування мігруюча еритема зберігається 2–3 тижні. У третини людей недуга завершується на цьому етапі. В інших — переходить у ранню дисеміновану стадію.

- рання дисемінована стадія виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща і є результатом гематогенного розповсюдження збудника. На цій стадії з’являються: шкірні доброякісні лімфоцитоми, множинні мігруючі еритеми, запаморочення, краніальні невропатії, кістково-м’язові артралгії та міальгії, серцево-судинні блокади. Клінічні прояви зникають самостійно.

- пізня, або хронічна стадія виникає через місяці або й роки після зараження. У цьому випадку з’являються неврологічні та ревматологічні прояви з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).

Імунітет після перенесеного Лайм-бореліозу нестерильний, можлива реінфекція із повторним розвитком захворювання.

Щеплення від Лайм-бореліозу немає.

Щоб не допустити присмоктуванню кліщів, необхідно:

використовувати репеленти, захисний одяг перед тим, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;

ретельно оглядати одяг, шкіру під час і після відвідування лісу, парку.

 

 

У 2024 році на території Жмеринського району випадки захворювання на хворобу Лайма не реєструвалися, в 2023 році зареєстровано 10 випадків , захворювання реєструвалось серед дорослого населення . У 2022 році зареєстровано 16 випадків, із них у 2-ох дітей.

Жмеринське районне управління Головного управління   Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

 

 

Фото без опису

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора