Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

Корисне суб'єктам господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів (таксі)

Дата: 13.10.2023 14:26
Кількість переглядів: 40

В деяких суб’єктів господарювання виникають питання щодо можливості невикористання у своїй діяльності РРО/ПРРО. Зокрема, таке питання виникає у суб'єктів господарювання, які надають індивідуальні послуги з перевезення пасажирів (таксі). ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що основним документом який регламентує порядок використання РРО/ПРРО є Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР. Статтею 9 вказаного документу встановлено перелік видів діяльності при здійсненні яких дозволено не використовувати РРО/ПРРО. Зокрема, п.4 ст 9 встановлено, що РРО/ПРРО  та розрахункові книжки не застосовуються: при продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті з оформленням розрахункових і звітних документів та на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю… Враховуючи специфіку діяльності таксі, дотриматися зазначеної вимоги неможливо. Постановою КМУ від 23 серпня 2000 р. N 1336 затверджено   перелік   окремих  форм  та  умов  проведення діяльності у сфері торгівлі,  громадського харчування  та  послуг, яким  дозволено  проводити  розрахункові операції без застосування РРО/ПРРО з  використанням  розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій. Щодо таксі, то такий вид діяльності також відсутній у вказаному переліку. Відтак, суб’єкти господарювання, які надають послуги з перевезення пасажирів (таксі), зобов’язані використовувати належним чином зареєстровані РРО або ПРРО. Звертаємо увагу, що Законом України № 3219 з 1 жовтня поточного року відновлено відповідальність за незастосування РРО/ПРРО при проведенні розрахунків із покупцями. 

Спробуйте і переконаєтесь, що мобільний додаток від ДПС зручний та корисний

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує про можливість отримати великий спектр послуг від ДПС через мобільний додаток «Моя податкова»! Скажімо, для того, щоб дізнатися про доходи достатньо зробити лише декілька кроків. Насамперед необхідно завантажити застосунок «Моя податкова» в App Store або Google Play. Наступний крок – слід ідентифікуватися онлайн з використанням файлового або хмарного КЕП будь-якого надавача. Обираємо меню «Отримати відомості про суми виплачених доходів» у розділі «Послуги». Вказуємо необхідний період, за який бажаєте отримати відомості. Протягом 5 хвилин отримуємо результат.  

Про РРО/ПРРО при оплаті за товар на рахунок у форматі IBAN

ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує, що обов’язок застосування РРО/ПРРО нормами Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР. Документом встановлено загальні правила здійснення розрахункових операцій. Зокрема, у разі проведення розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) застосування РРО/ПРРО є обов’язковим у встановленому Законом № 265 порядку. Разом з тим, п. 2 ст. 9 Закону №265 встановлено пільгу, відповідно до якої РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій. якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку у форматі IBAN і покупець самостійно здійснює повну попередню оплату з їх використанням. У такому випадку РРО/ПРРО не застосовується, оскільки така операція є різновидом банківської операції, незалежно від обраного покупцем способу оплати. 

Про облік рахунків та електронних гаманців

ГУ ДПС у Вінницькій області  нагадує, що відповідно до норм Закону України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу України у частині обліку рахунків та електронних гаманців. Відтак, з 1 серпня 2023 року банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані надсилати до контролюючого органу повідомлення про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків, визначених п. 69.1 ст. 69 ПКУ з дотриманням строків встановлених п. 69.2 ст. 69 ПКУ, тобто у день відкриття/закриття рахунку/електронного гаманця. Здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку на облік у контролюючих органах – тягне за собою накладення штрафу на банк, іншу фінансову установу, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей в розмірі 10 відсотків суми всіх операцій за весь період до отримання такого повідомлення, здійснених з використанням таких рахунків (крім операцій з перерахування коштів до бюджетів або державних цільових фондів), але не менш як 1700 гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора