Ранні овочі та профілактика отруєння нітратами!
Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами навколишнього середовища. Джерелом такого забруднення можуть бути азотні добрива; продукти гниття органічних речовин, промисловості й комунально-побутові відходи; побутові речовини; феєрверки тощо.
Нітрати накопичуються у воді і продуктах харчування, потім потрапляють в організм тварин і людей. Під впливом мікроорганізмів шлунково-кишковий тракт підлягає метаболізму з утворенням нітратів, нітрозоамінів і нітрозоамідів. Нітрати викликають метглобінемію, нітрозоаміни і нітрозоаміди – рак, вони руйнують нервову і серцево-судинну систему, впливають на розвиток ембріонів.
Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:
- овочі, фрукти та зелень;
- м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);
- сири (застосовують у виробництві);
- вода (особливо у системах забезпечення населення водою із відкритих водойм).
До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, буряк, редька тощо), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь; до середньонітратних (180-700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди. Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність накопичувати нітрати (морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряк сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томати "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж"). Майте на увазі, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізніша.
Ознаки отруєння проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки. Знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки холодні. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія, можливо прояви алергічної реакції.
Високонітратні продукти, при систематичному їх вживанні, викликають метгемоглобінемію, основні симптоми якої проявляються в наявності синюшності обличчя, головного болю, підвищеної стомлюваності, зниженої працездатності, задишки, порушення серцевого ритму, втрати свідомості і смерті при вираженому отруєнні.
Накопичуючись у токсичних концентраціях в ґрунті, рослинах, воді та харчових продуктах, нітрати є причиною як гострих, так і хронічних (часто безсимптомних) отруєнь, причиною онкологічних захворювань і порушень центральної нервової, серцево-судинної і дихальної систем.
Перед вживанням високонітратної їжі можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, рекомендується приймати кількасот міліграм вітаміну С на кілограм продуктів, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню N-нітрозодінетиламіну.
При варінні й тушкуванні виділення нітратів з паром переважає над їх утворенням, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
Гострі отруєння трапляються при вживанні води, продуктів рослинного і тваринного походження з високим вмістом нітратів. Найбільш чутливими до надлишку нітратів є діти до 10 років.
Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров'я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів.
Жмеринське районе управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області застерігає:
- не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі;
- з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;
- при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
- перед вживанням фруктів та овочів ретельно їх мийте, обробляйте окропом та чистіть від шкірки.
Бережіть себе та здоров'я своїх близьких!