Джуринська територіальна громада

Вінницька область, Жмеринський район

Харчові отруєння та їх профілактика

Дата: 18.07.2022 09:36
Кількість переглядів: 259

Харчові отруєння та їх профілактика

https://rada.info/upload/users_files/05378803/5f2a6eeb2a536675e4a10b7cc77ac777.png

Протягом 2021 року в Україні було зареєстровано 26 спалахів ГКІ (постраждало 244 осіб, з них 230 дітей). Найпоширенім фактором передачі збудників інфекції відмічені харчовим шляхом (50%), контактно-побутовим 9, питною водою 1 та інші.

За 2021 рік на території області було зареєстровано два спалахи сальмонельозу: у Вінницькому (Вінницька міська територіальна громада, с. Майдан) та Гайсинському (Бершадська міська територіальна громада, м. Бершадь) районах, які пов'язані з діяльністю закладів громадського харчування. Виникненню спалахів сприяло порушення санітарно-гігієнічних вимог при організації харчування людей.

В Шаргородській, Джуринській та Мурафській територіальних громадах за 2021 рік спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь не спостерігалось.

Всього за 6 місяців 2022 року по Україні було зареєстровано 28 спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ), в наслідок яких постраждало 230 осіб, з них 130 дітей (56,5%).

За 6 місяців 2022 року ускладнень епідситуації на території Вінницької області а також в Шаргородській, Джуринській та Мурафській територіальних громадах  спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  не реєструвалось.

До харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій відносяться: ботулізм, отруєння грибами, стафілококова токсикоінфекція, черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера.

З настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.

Джерелом кишкових інфекцій є носії інфекцій в т.ч. хвора людина з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто у своєї діяльності зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, ті особи, які захворіли, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • реалізатори які здійснюють торгівлю харчовими продуктами мають бути забезпечені санітарним спецодягом і пройти медичний огляд;
  • не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
  • не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду гарантованої якості (з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану);
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
  • при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  • вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність. 

 

Шаргородське управління Головного управління
           Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора